Ginkgo biloba – zázračný strom nejen pro bystřejší mysl a lepší paměť

Ginkgo biloba – strom známý také jako jinan dvoulaločný – má nepochybně své místo v tradiční čínské medicíně, kde se využívá již po staletí. Jaké jsou ale jeho účinky na lidský organismus?

Léčivé účinky posvátného stromu

Ginkgo biloba obsahuje takzvané ginkgolidy, tedy biologicky aktivní laktony, látky patřící mezi terpeny. Významný je především ginkgolid B, který se využívá k „preventivní léčbě“ cerebrovaskulárních onemocnění nebo migrény. Kromě terpenů obsahuje Ginkgo biloba také flavonoidy, které jsou stejně jako terpeny známé pro své antioxidační účinky.

Výtažky z listů Ginkgo biloby rozšiřují cévy a zvyšují tak prokrvení celého organismu – a v souvislosti s tím i zásobování těla kyslíkem a živinami. Přispívají tak ke zvýšení výkonu mozku a soustředění. Kromě příznivého vlivu na kognitivní funkce pomáhají při boji s nedostatečným prokrvením končetin a syndromu studených nohou i rukou. Údajně zajišťují také lepší prokrvení středního ucha při problémech s nedoslýchavostí nebo hučením v uších.

Předpokládaný příznivý efekt u jedinců trpících Alzheimerovou chorobou však nebyl prokázán. Příznivý vliv této rostliny na činnost mozku v souvislosti s jeho lepším prokrvením je však jasný.

Využití v tradiční čínské medicíně

V tradiční čínské medicíně našly své uplatnění jak listy, tak i plody jinanu dvoulaločného – zde je tato rostlina známá také pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Rovněž se využívala pro lepší paměť a bystřejší mysl.

Přitom historie užívání plodů pro léčebné účely je datována mnohem dříve. Nicméně v současné době se pro své léčivé schopnosti používají spíše listy, zatímco plody se v Číně servírují ve formě pokrmu na slavnostních událostech, jako jsou například svatby.

Doplňky stravy a další výrobky

Výtažky z listů Ginkgo biloby najdete na českém trhu především v podobě doplňků stravy na podporu kognitivních funkcí. Z této rostliny se také vyrábí masti, pleťové masky nebo kapky. Stejně tak si můžete z listů připravit lahodný čaj.