Kyselina listová

Věděli byste, proč je kyselina listová tolik důležitá pro lidský organismus? Nebo ve kterých potravinách se nachází? To i mnohem více se dozvíte v tomto článku.

Význam kyseliny listové

Kyselina listová nebo také vitamín B9 patří do skupiny vitamínů B, které se souhrnně označují jako B-komplex. Účastní se syntézy nukleových kyselin, DNA i RNA, metabolismu aminokyselin i krvetvorby. Lidské tělo si ji ale neumí vyrobit, proto je potřeba tento esenciální vitamín přijímat se stravou nebo ve formě výživových doplňků.

Kyselina listová je vhodná jako doplněk stravy především během těhotenství, protože snižuje riziko vad neurální trubice a srdečních vad plodu. Dlouhodobé doplňování potřebného množství tohoto vitamínu také snižuje pravděpodobnost mozkové mrtvice nebo kardiovaskulárních onemocnění. V neposlední řadě je důležitá i pro plodnost. Podílí se totiž na tvorbě spermií a její nedostatek může být jednou z příčin snížené plodnosti u mužů i žen.

Tento vitamín má údajně také vliv na psychickou kondici. Jeho nedostatek může vést až k depresím. Dalšími příznaky jsou průjmy nebo únava.

Potraviny s obsahem kyseliny listové

Kyselinu listovou obsahují například kvasnice, játra nebo listová zelenina jako hlávkový salát, špenát či růžičková kapusta. Také ji najdete v bylinkách (petržel, pažitka, koriandr) nebo luštěninách (čočka, fazole, sója). A neměli bychom zapomínat také na ořechy, jahody a oblíbené avokádo.

Potravin, které obsahují kyselinu listovou, je ale mnohem víc, patří sem třeba červená paprika, řepa, květák, dýně, rajčata a spousta druhů ovoce, například pomeranče, banány nebo třešně.

Ale pozor, kyselina listová je citlivá na vysokou teplotu a vařením se ničí. Ideálně ji proto svému tělu dodávejte prostřednictvím syrového jídla nebo doplňků stravy.