Léčivé byliny – 3 tipy na zpracování

Léčivé byliny jsou všude kolem nás. Stačí se v nich jen trochu vyznat, vyrazit na procházku a nasbírat si některé z nich na povzbuzení, pro případ nemoci nebo jen tak pro radost. Jaký způsobem je ale zpracovat, aby vám vydržely co nejdéle?

Možnosti zpracování léčivých bylin

1) Čaj ze sušených rostlin

Asi nejjednodušším způsobem zpracování léčivých bylin je příprava čaje. Můžete použít jak čerstvé, tak sušené části rostlin. Nicméně, aby vám vydržely opravdu dlouho, je lepší je usušit. Sušte je pěkně přirozeně, bez použití trouby a vyvarujte se i přímému slunci. Následně si můžete podle libosti namíchat i vlastní čajové směsi, které pouze zalijete vodou a lahodný nápoj je na světě.

2) Odvar plný síly

Rozdíl mezi odvarem a čajem spočívá v tom, že zatímco čaj se zalévá horkou vodou, odvar musí chvíli vařit. Ideální na přípravu odvarů jsou například kořeny nebo plody léčivé byliny, ale stejně tak se dá připravovat i z listů. Samozřejmě záleží na druhu rostliny a použité části, avšak na 1 litr vody by mělo stačit 50 gramů bylinky nasekané nadrobno. Poté stačí vařit alespoň 20 minut.

3) Léčivá mast vlastní výroby

Pro výrobu mastí z léčivých bylin budete potřebovat lékařskou vazelínu, hrnec, jemné plátno na cezení a nádobky s uzávěrem. Místo lékařské vazelíny můžete použít také bambucké máslo nebo vepřové sádlo. Výhodou lékařské vazelíny je však poměrně nízká cena a dobrá dostupnost. Jedná se totiž o běžný sortiment všech lékáren.

Postup pro přípravu masti z léčivých bylin:

1) Rozpusťte vazelínu na mírném ohni ve vodní lázni a zahřejte ji maximálně na teplotu 80 °C.

2) Přisypte léčivé bylinky nasekané nadrobno a směs důkladně promíchejte.

3) Následně hrnec odložte na chladné, stinné místo a směs nechte macerovat přes noc.

4) Druhý den ji opět zahřejte, promíchejte a sceďte přes jemné plátno.

5) Jakmile směs trochu vychladne, přelijte ji do připravených nádob s uzávěrem a nechte ztuhnout.

Doufáme, že postupně vyzkoušíte všechny 3 varianty. Čaje, odvary i masti jsou zkrátka k nezaplacení. Obzvlášť pokud si je zvládnete připravit doma sami.